[...] że poziom cukru we krwi podniósł się, jest to dla niego informacja, że ma go więcej, niż w danej chwili potrzebuje. Wtedy wydziela się insulina z trzustki, która ma ten cukier "zabrać" i przechować. A jak insulina jest w stanie przechować cukier ? Pierwszą "spiżarnią" jak przychodzi nam do głowy jest glikogen, problem w tym że cały glikogen [...]
[...] czy watroba czy nerki,i dosc dziwne jazdy ze spadkami cukru,np jesli rano nie zjadlemporzadnego sniadania,to w pewnym momencie w pracy musialem leciec zjesc batona albo bo cukier spadal tak drastycznie,ze slabo sie robilo,chyba takie zapotrzebowanie na energie... pierwsze 5 dni po jednej kapsułce,pózniej cały cykl po dwie i na ostatnie pięć dni [...]
[...] Zaspokoiłeś właśnie 100% dziennego zapotrzebowania na niego. Nie wymiotujesz z przesłodzenia tylko dlatego, że smak jest tłumiony przez kwas fosforowy. Po 20 minutach cukier jest już we krwi, powodując strzał insuliny. Twoja wątroba broni się, zamieniając cały cukier, jaki ma pod ręką, w tłuszcz. A ma go teraz naprawdę dużo. Po 40 minutach [...]
[...] posiłek o mniejszej zawartości węglowodanów wcale nie miał ich tak mało, ale tutaj nie o to chodzi. Chodzi o to, że drugi posiłek zawierał ich prawie 2 RAZY WIĘCEJ, podniósł cukier we krwi o wiele bardziej, a mimo wszystko poziom insuliny był nieco MNIEJSZY niż w posiłku zawierającym mniej węglowodanów. Wniosek z tego taki, że białka równie mocno [...]
[...] wolniej. Nie wolno spożywać jednego obfitego posiłku raz dziennie, ale co najmniej 3 posiłki. Zmiany w żywieniu należy wprowadzać stopniowo. Na przykład powoli eliminować cukier, zamiast soli kuchennej używać świeżych ziół lub suszonych. Nie wolno stosować przypraw z glutaminianem sodu i solą. Z punktu widzenia przeciwdziałania otyłości, w [...]
[...] glukozowo-alaninowym (chyba nie ma konieczności dokładnego rozpisywania tego mechanizmu) aminokwasy rozgałęzione (BCAA) są po prostu zamieniane na glukozę! W ten sposób cukier/glukoza staje się głównym źródłem energii oszczędzając mięśnie Ot, cała filozofia mega antykatoblicznego działania BCAA Oczywiście BCAA są najlepszym antykatabolikiem [...]
"Czytelnicy często proszą mnie, abym wyjaśnił, dlaczego nie polecam spożywania owoców i soków owocowych. Odpowiedzią jest prosty cukier zawarty w owocach zwany fruktozą. Fruktoza stała się popularna kilka lat temu ze względu na stabilizujące działanie, jakie wywiera na poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do innych cukrów prostych, fruktoza nie [...]
[...] wędliny, pasztety inne mielonki, w których nie wiadomo co jest. Wszystkie produkty zawierajace konserwanty, utrwalacze, przedłuzacze ważnosci. Produkty zawierajace zwykły cukier(jogurty owocowe) batony, fast foody, margaryny i inne mieszanki, które nie maja prostego jednolitego składu! Podsumowujac jedz tylko takie produkty, których składniki [...]
[...] Jesli chodzi o te mikroskładniki staramy się dostarczać je w formie złożonej. Cukry proste nie mają takich właściwości jak złożone, zatem na niewiele nam się zdadzą cukier czy słodycze, doskonałym źródłem węglowodanów w naszej diecie sa płatki owsiane, rodzynki, ryż, kasza, makarony, warzywa, owoce. Tłuszcze. Tu sprawa jest zupełnie [...]
[...] ilości mleka, ani spożyć takiej ilości mięsa, aby zapewnić sobie odpowiednio dużą dawkę CLA. W wypadku mleka byłoby to nawet niewskazane, biorąc pod uwagę zawartość laktozy (cukier mleczny) i wywoływane przez nią często objawy niestrawności. Wygodniej zaopatrzyć się w CLA w postaci suplementu diety (tu masz pewność, jaką ilość substancji aktywnej [...]
[...] 250 kcal. Jeśli jednak boczek zjemy z chrzanem, w ciągu 3 godzin od posiłku spalimy ponad 50 kcal więcej niż w przypadku uczty bez ostrego dodatku. Szarlotka + cynamon = cukier w równowadze Kto ma słabość do słodyczy (podnoszą cukier we krwi na niebezpiecznie wysoki poziom!), nie powinien zapominać o cynamonie. Ta korzenna przyprawa pobudza [...]
[...] węglowodany zdają się podnosić krytycznie poziomy insuliny i przez to wpływać na nasilenie zmian. Wygląda to w znacznym uproszczeniu tak: Przetworzone węglowodany / cukier = więcej insuliny = więcej hormonów = więcej sebum (łój) = więcej bakterii = więcej trądziku. Zatem bardzo ważna jest jednorazowa ilość i rodzaj pochłoniętych [...]
[...] mięśni). Ze względu na “szybkość” działania węglowodanów dzielimy je na: - proste, - złożone. Węglowodany proste to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak cukier czy miód. Wysoki indeks glikemiczny to po prostu szybkie uwalnianie energii. Z kolei węglowodany złożone zazwyczaj mają niższy indeks glikemiczny, czyli energia [...]
[...] to powodować. Identyczne bóle miałam 4 lata temu kiedy biegałam. Poza tym, co rok robię morfologię (taką dokładniejszą, bardziej rozbitą), badam mocz, tarczycę, wątrobę, cukier, wszystko jest dobrze prócz cukru. Zawsze jest za niski, najgorszy stan to 35 (w trakcie najniżej wagi). Jednak już 3 przychodnie mnie odesłały z kwitkiem mówiąc, że [...]
[...] trunki rozcieńczane słodzonym napojem. Przyczyna chyba oczywista - połączenie alkoholu z cukrem. Alkohol z takich napitków spalany jest preferencyjnie przez organizm, zaś cukier oszczędzany i przemieniany w fosfoglicerol, i w tej formie magazynowany w tkance tłuszczowej W miarę bezpieczne pozostają mocniejsze alkohole (wytrawne wódki, whisky, [...]
[...] ulepszoną, do przygotowania ciasta w mikrofalówce. Dodając specjalną mieszankę białek, zwiększyliśmy zawartość białka w producie, natomiast obniżyliśmy ilość węglowodanów, a cukier wyeliminowliśmy, więc możesz ciastko zjeść bez poczucia winy. W przygotowaniu jest jak bułka z masłem! Wszystko, czego potrzebujesz, to twój ulubiony kubek wypełniony [...]
Fruktoza - prosty cukier który możemy znależć w owocach, dodawany jest również jako słodzik ze względu na swoje wyjątkowe zdolności słodzące. Dawniej fruktoza przez wielu ekspertów była uznawana za bezpieczny cukier, nie mający tak negatywnego wpływu na zdrowie i sylwetkę jak gwałtownie pobudzająca wydzielanie insuliny glukoza. Dziś poglądy na [...]
[...] i już praktycznie po godzinie 19 nie jem nic, (kiedyś było różnie dlatego tłuszcz rósł w siłę, teraz trzeba to zmienić) ewentualnie kawałek jakiegoś owoca (wiem, ze prosty cukier ale jednak lepiej to, a głodu nie czuć i witaminki). Widzę po sobie bardzo pozytywne rezultaty minęło już trochę więcej jak 3 miesiące, wracam powoli do tej siły co [...]